Datum: 17 februari 2024
Tijd: 10:00 uur tot ongeveer 12:30 uur
13:30 uur tot ongeveer 16:00 uur (opfriscursus)
Locatie: KNHS centrum Ermelo

Functie Hoofd-Hindernisrechter
Een samengestelde menwedstrijd kan niet zonder vrijwilligers.
Een belangrijke groep vrijwilligers zijn de hindernisrechters. De hindernisrechters staan bij één van de marathonhindernissen en houden daar de tijd bij (voor het geval de automatische tijdwaarneming het af laat weten) en beoordelen de route die de aanspanning door de hindernis heeft gereden. Dan is er ook nog de starter, die het fluitsignaal geeft, dat de hindernis vrij is en die de eventuele wachttijden bijhoudt. Al met al dus een heel team per hindernis. Het team wordt geleid door een ‘Hoofd-Hindernisrechter’. Die is verantwoordelijk voor de administratie (tekening van de gereden route en de tijd) en het aangeven van strafpunten. De wedstrijdjury is eindverantwoordelijk, maar die kan niet overal tegelijk zijn. Daarom fungeert de Hoofd-Hindernisrechter als de ogen en oren van de jury.

Om die rol goed te kunnen vervullen moet de Hoofd-Hindernisrechter de spelregels goed kennen. Daarom is deze functie een “officiële” functie en staat geregistreerd bij de KNHS. Om deze functie goed te kunnen uitvoeren en voor de registratie bij de KNHS, moet je een cursus doen. Daarnaast is het altijd goed om af en toe een opfriscursus te volgen, om goed op de hoogte te zijn van de laatste reglementen.


De Cursus van Mendistrict Oost
Mendistrict Oost heeft deze cursus georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is, ook van andere districten. De cursus wordt gegeven door René Schuiling. René is regelmatig als jury of als Technisch Afgevaardigde (TA) aangesteld zowel op nationale als internationale wedstrijden. Hij kent als geen ander het klappen van de zweep.

De cursus wordt op een dag, in twee dagdelen gegeven: 17 februari 2024. Ook al heb je de cursus al eens eerder gedaan, we raden iedereen aan de hele dag aanwezig te zijn.

René zal op een interactieve manier, waarbij ook filmmateriaal wordt gebruikt, de spelregels uitleggen en bespreken wat de rol en taken van een Hoofd-Hindernisrechter zijn. De deelnemers kunnen ook hun eigen ervaringen en vragen bespreken.

Programma en Locatie
De cursus zal plaats vinden op het KNHS centrum in Ermelo.
De dag begint om 10:00 uur, met een kopje koffie of thee, een kennismaking en het eerste deel van de cursus.
Daarna hebben we om ongeveer 12:30 een broodjeslunch geregeld.
Het tweede deel begint om ongeveer 13:30 en we eindigen rond 16:00 uur.
Wij zorgen voor koffie en thee en fris gedurende de dag.

Er is geen strakke planning, geen minimumvereiste m.b.t. de tijd. We hopen vooral op een gezellige en interactieve dag, waarbij iedereen zijn vragen kan stellen en zijn ervaringen kan bespreken. Als de deelnemers zelf filmmateriaal hebben, dat ze zouden willen bespreken, nodigen we jullie vooral uit dit vooraf te delen via secretaris@mendistrictoost.nl.

Kosten
Omdat het Mendistrict Oost het belangrijk vindt dat de wedstrijdorganisaties over goed opgeleide hindernisrechters kunnen beschikken, zijn er voor de deelnemers geen kosten aan deze cursus verbonden. Het Mendistrict Oost neemt de kosten van de cursus voor haar rekening.

Registratie
Voor de registratie bij de KNHS zouden we graag vooraf willen weten welke deelnemers al een registratie hebben en wie de cursus voor het eerst doet. Ook willen we graag per
omgaande een definitieve bevestiging per email ontvangen van je deelname (in verband met de catering).

Voor vragen of het doorgeven van dieetwensen om andere bijzonderheden, kunnen jullie contact opnemen met Inge Winter, secretaris MDO, onder nummer 06 -252 40 327 of
secretaris@mendistrictoost.nl.

Uitnodiging cursus Hoofd-Hindernisrechter