Mentrec

Mentrec – iets voor u?

Wilt u eens wat anders, maar is een samengestelde wedstrijd wat teveel van het goede? Misschien is TREC dan iets voor u. Een TREC wedstrijd is een wedstrijd met drie onderdelen, een veiligheidscontrole, een wegtraject en een bekwaamheidstest. Trektocht technieken, zoals kaartlezen en samenspel tussen menner, groom en paard zijn belangrijke elementen.
Tijdens een TREC wedstrijd moet de combinatie aantonen dat ze zich in elke klassieke trektochtsituatie kunnen redden. Behendigheid, doorzettingsvermogen, kalmte en uithoudingsvermogen zijn nodig om het paard door allerlei hindernissen te loodsen. De gangen moeten optimaal onder controle zijn om geen kracht te verspillen en de technische aanpak van de obstakels wordt gezamenlijk overwonnen. Een degelijke technische voorbereiding, correcte conditietraining en een goede dressuurbasis zijn extra in je voordeel tijdens de wedstrijd.
Een aangespannen TREC wedstrijd bestaat uit drie onderdelen:
– veiligheidscontrole
– POR (oriëntatie rit)
– PTV (terreinrit)
Tijdens de POR moeten trajecten in een bepaalde snelheid worden gereden en de route, die je eerst hebt moeten overtekenen, wordt vanaf kaart gelezen.
In de terreinrit zitten diverse oefeningen, zoals met één hand rijden, waterbak, heuvel op, heuvel af, achterwaarts en slalom.
Op elk onderdeel kunnen punten verdiend worden.

Een filmpje over het hele verloop van een Mentrec is hier te bekijken!

Verslag van een menner
Mentrec is iets nieuws in Nederland.
De eerste Mentrec in Nederland heeft plaatsgevonden. We hebben van één van de menners een heel leuk verslag toegestuurd gekregen. Dat willen wij jullie zeker niet onthouden. Lees daarom hier het verslag.

Maar het is nog veel leuker om visueel mee te maken hoe een Mentrec gaat. Er is dan ook een filmpje van gemaakt. Die kan je hier rustig even bekijken.

Mentrec is heel erg leuk en bijzonder geschikt voor de recreatiemenner die ook wel eens iets anders zou willen doen, maar nog niet toe is aan wedstrijden.