SMW – Voorbereiding

In het vorige bericht hebben we kort de onderdelen van de samengestelde wedstrijd benoemd. Maar voor je op weg gaat naar je eerste wedstrijd zijn een aantal zaken die je zou moeten doen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

De voorbereiding start natuurlijk met je paard of pony. Het is een open deur maar je kunt nooit een goede samengestelde wedstrijd rijden als je paard of pony dressuurmatig niet goed loopt. Een ontspannen paard of pony die zowel links als rechtsom soepel door de wendingen loopt zorgt dat je de hindernissen snel en zonder stuur fouten kunt nemen.

Ook de conditie van je paard of pony is natuurlijk belangrijk. Zeker bij een ééndaagse wedstrijd wordt er wel wat van hem/haar gevraagd. Als je paard of pony een flinke bosrit van 15-20km, die je op een tempo van 10-11km/uur gemiddeld rijdt, goed volhoud moet de wedstrijd geen probleem zijn. Je moet in staat zijn ongeveer 8km aan een stuk te draven zonder problemen. Daarbij moet je paard of pony na 5-10 min weer tot rust zijn gekomen. Gebruik een GPS of je smartphone om de afstand en gemiddelde snelheid bij te houden tijdens je trainingen.

Verder is je materiaal, tuig en marathonwagen, belangrijk. Je wilt niet dat je onderweg komt te staan met een gebroken tuig of andere problemen. Daarnaast moet het tuig natuurlijk goed passen en netjes zijn afgesteld. Als je hier niet zeker over bent vraag je instructeur of een andere specialist dan om hulp.

Tijdens de marathon is het dragen van een goedgekeurde  bodyprotector en helm verplicht voor zowel de menner als de groom(s). Om de trajecttijden in het A-traject en B-traject juist te kunnen rijden is een stopwatch zeer wenselijk. Bij voorkeur hebben zowel de menner als de groom een stopwatch. Een stopwatch met knoppen op de voorkant (zoals op de foto) is handiger als aan de zijkant. Tijdens de wedstrijd kunnen de knoppen aan de zijkant per ongeluk worden ingedrukt waardoor de tijd niet meer klopt.

Je doet mee aan een wedstrijd, daarbij gelden regels om alles eerlijk, veilig en diervriendelijk te laten verlopen. Je doet er daarom goed aan om het officiële wedstrijd reglement een keer door te lezen. Het is een beetje saaie korst maar je wordt het wel geacht te kennen.

Waarschijnlijk start je je eerste wedstrijd eerst implus, daarvoor moet je je meestal rechtstreeks bij de organiserende vereniging inschrijven. Wil je in klasse L (of misschien zelf klasse M of Z starten omdat je al hoog geklasseerd ben in de dressuur) dan schrijf je je in via MijnKNHS.nl om in de klasse 1 of hoger te starten heb je een startkaart voor de combinatie nodig.

Volgende – De dressuur en vaardigheid